Cuketové lasagne na 2 spôsoby: vegetariánske lasagne alebo mäsové lasagne

1 veľkú alebo 3 malé cukety
1-2 strúčiky cesnaku
1 citrón
1 banánová šalotka
hrsť čerstvej bazalky
čierne mleté korenie
sušené oregano
soľ
2 lyžice ghee masla
hroznový alebo olivový olej
paradajkový pretlak 700 ml
parmezán na posypanie
ricotta 250g
na vegetariánsku verziu
tempeh 150g
na mäsovú verziu
mleté hovädzie mäso 500g
Cukety rozkrájame pozdĺžne na plátky. Snažíme sa na čo najtenšie kúsky. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Ideálne je, aby bol zo spodu dierkovaný, alebo skúste použiť rošt. Cuketové plátky môžeme zľahka posoliť a potrieť olejom. Pečieme na 190 stupňov zhruba 10 minút, aby nám zmäkli, ale nie na ,,kašu’’. Kým sa pripravuje cuketa, spravíme omáčku. Na ghee masle orestujeme šalotku do zlatista, pridáme nastrúhaný tempeh, alebo pomleté mäso, záleží akú verziu pripravujete. Všetko opäť spolu premiešame a postupne pridáme ako prvý pretlačený cesnak. Keď nám zmes splynie, prilejeme pretlak. Zamiešame a ak máte radi dochutíte spomenutými zvyšnými bylinkami. Posolíme podľa chuti. Ricottu v miske zmiešame s olivovým olejom cca 2-3 lyžice.
Pridáme citrónovú šťavu, nasekanú čerstvú bazalku, alebo ak máte radi, mne napríkad veľmi chutí koriander. Jemne posolíme. Plech v ktorom budeme lasagne zapekať jemne vytrieme tukom. Na spodok ako prvú dáme vrstvu predpečenej cukety, potrieme paradajkovou zmesou a na ňu dáme ricottovú. Opäť poskladáme kúsky cukety a zalejeme zvyšnou paradajkovou zmesou. Dáme piecť do rúry na 215 stupňov cca 15-20 minút. Záleží aký druh trúby máte. Keď sú kraje opečené vyberieme, posypeme parmezánom a ešte zapečieme zhruba 3-5 minút všetko do zlatista.
Obtiažnosť:4
Čas prípravy 60-75minút
Počet porcií: 4 veľké