Jablkový koláč so škoricou a orechmi

Jablkový koláč so škoricou a orechmi

Jablkový koláč so škoricou a orechmi je nielen koláč. Je to výlet späť do čias, keď sme, ako deti, sledovali naše babičky v kuchyni, akoby tvorili mágiu. Je to spomienka na jesenné popoludnie, keď sa listy menia na zlato a vzduch je plný vône dozrievajúcich jabĺk a škorice.

 

Predstavte si, ako chrumkavé, sladké a šťavnaté plátky jabĺk spájajú svoje sily s teplou, pálčivou škoricou. Oboje sa potom prelína s jemným tónom orechov, ktoré dodávajú tomuto koláču charakteristickú vôňu a textúru. Na povrchu je jemne chrumkavý a zlatistý, ale vo vnútri skrýva svoju tajnú zbraň - mäkkú a vláčnu plnku, ktorá sa rozplýva na jazyku.

Ingrediencie:

  • 4 - 5 veľkých jabĺk, ošúpané, bez jadierok a na tenko nakrájané
  • 200 g mletých orechov (môžu byť vlašské alebo pekanové)
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla (studeného a na kocky nakrájaného)
  • 100 g cukru
  • 100 g práškového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • štipka soli

Postup:

Príprava cesta:

  1. V miske zmiešajte múku, práškový cukru a štipku soli.
  2. Pridajte nakrájané studené maslo a vymiešajte (najlepšie rukami alebo robotom) do stavu hrubých drobov.
  3. Pridajte vajcia a spracujte do hladkého cesta. Rozdeľte cesto na dve časti - jednu väčšiu (pre spodok) a jednu menšiu (pre vrch). Zabaľte ich do fólie a dajte na 30 minút do chladničky.

Príprava jablkovej náplne:

  1. Ošúpeme jablká, odstránime jadrovníky a nakrájame na tenké plátky.
  2. V miske zmiešajte nakrájané jablká, cukor, mletú škoricu, vlašské orechy a vanilkový extrakt.

Zostavovanie koláča:

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Vymastite a vysýpte múkou formu na pečenie (približne 25x30 cm).
  3. Rozvaľkajte väčšiu časť cesta a vyložte ňou dno a okraje formy.
  4. Rovnomerne poukladajte jablkovú náplň.
  5. Z menšej časti cesta vytvorte kryciu vrstvu. Môžete cesto rozvaľkať a položiť celý kus alebo vytvoriť mriežku či iné tvary.

Pečenie:

  1. Pečieme v predhriatej rúre približne 40-45 minút, alebo kým koláč nezosvieči na zlatohnedo.
  2. Po upečení nechajte koláč vychladnúť v forme, potom ho môžete vyklopiť.

 

Tento koláč je ako objatie od milovanej osoby. Pri jeho pečení sa kuchyňa naplní vôňou, ktorá zahreje srdce a pripomenie nám, prečo milujeme toto ročné obdobie a tradičné recepty, ktoré s ním prichádzajú. A keď sa potom ochutnáte prvý kúsok, pocítite ten bohatý, nadpozemský a sladký tón, ktorý Vás vezme na cestu späť do Vašich najkrajších spomienok.

 

Takže, ak hľadáte recept, ktorý je viac než len jedlom - ktorý je zážitkom, spomienkou a oslavou tradičnej kuchyne - tento jablkový koláč so škoricou a orechmi je tým pravým pre Vás.