Jablkový koláč so škoricou a orechmi
Jablkový koláč so škoricou a orechmi je nielen koláč. Je to výlet späť do čias, keď sme, ako deti, sledovali naše babičky v kuchyni, akoby tvorili mágiu. Je to spomienka na jesenné popoludnie, keď sa listy menia na zlato a vzduch je plný vône dozrievajúcich jabĺk a škorice.
Predstavte si, ako chrumkavé, sladké a šťavnaté plátky jabĺk spájajú svoje sily s teplou, pálčivou škoricou. Oboje sa potom prelína s jemným tónom orechov, ktoré dodávajú tomuto koláču charakteristickú vôňu a textúru. Na povrchu je jemne chrumkavý a zlatistý, ale vo vnútri skrýva svoju tajnú zbraň - mäkkú a vláčnu plnku, ktorá sa rozplýva na jazyku.
Ingrediencie:
- 4 - 5 veľkých jabĺk, ošúpané, bez jadierok a na tenko nakrájané
- 200 g mletých orechov (môžu byť vlašské alebo pekanové)
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla (studeného a na kocky nakrájaného)
- 100 g cukru
- 100 g práškového cukru
- 2 veľké vajcia
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup:
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte múku, práškový cukru a štipku soli.
- Pridajte nakrájané studené maslo a vymiešajte (najlepšie rukami alebo robotom) do stavu hrubých drobov.
- Pridajte vajcia a spracujte do hladkého cesta. Rozdeľte cesto na dve časti - jednu väčšiu (pre spodok) a jednu menšiu (pre vrch). Zabaľte ich do fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
Príprava jablkovej náplne:
- Ošúpeme jablká, odstránime jadrovníky a nakrájame na tenké plátky.
- V miske zmiešajte nakrájané jablká, cukor, mletú škoricu, vlašské orechy a vanilkový extrakt.
Zostavovanie koláča:
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Vymastite a vysýpte múkou formu na pečenie (približne 25x30 cm).
- Rozvaľkajte väčšiu časť cesta a vyložte ňou dno a okraje formy.
- Rovnomerne poukladajte jablkovú náplň.
- Z menšej časti cesta vytvorte kryciu vrstvu. Môžete cesto rozvaľkať a položiť celý kus alebo vytvoriť mriežku či iné tvary.
Pečenie:
- Pečieme v predhriatej rúre približne 40-45 minút, alebo kým koláč nezosvieči na zlatohnedo.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť v forme, potom ho môžete vyklopiť.
Tento koláč je ako objatie od milovanej osoby. Pri jeho pečení sa kuchyňa naplní vôňou, ktorá zahreje srdce a pripomenie nám, prečo milujeme toto ročné obdobie a tradičné recepty, ktoré s ním prichádzajú. A keď sa potom ochutnáte prvý kúsok, pocítite ten bohatý, nadpozemský a sladký tón, ktorý Vás vezme na cestu späť do Vašich najkrajších spomienok.
Takže, ak hľadáte recept, ktorý je viac než len jedlom - ktorý je zážitkom, spomienkou a oslavou tradičnej kuchyne - tento jablkový koláč so škoricou a orechmi je tým pravým pre Vás.