Pečená kačica s červenou kapustou, foie gras s jablkami na č

Pečená kačica s červenou kapustou, foie gras s jablkami na červenom víne a jablkách s domácou lokšou

 

Recept pre 4 osoby

  • 1 ks kačica
  • 1 kg červená kapusta čerstvá
  • 1 ks foie gras
  • 9 ks  domáca lokša (1ks predjedlo, 8ks ku kačke)
  • 3 ks  jablká (1ks predjedlo, 2ks do kačky)
  • 1 dcl biele víno
  • 1,5 dcl červené víno
  • 4 plátky maslo (3ks kapusta, 1ks vínová omáčka)
  • cukor
  • soľ
  • 2 ks citrón

 

Pečená kačica

Kačicu necháme rozmraziť, umyjeme, dobre nasolíme zo všetkých strán. Do vyčistenej kačice vložíme celé jablko. Pečieme v zatvorenej nádobe pri teplote okolo 150 stupňov, cca 3,5 - 4,5 hodín (záleží od veľkosti kačky). Kačku možno piecť aj dlhšie a pri teplote 130 stupňov. Keď je kačka už skoro hotová, odkryjeme ju a natrieme zmesou medu a vytopenej masti. Necháme ju zapiecť otvorenú pri maximálnej možnej teplote, ktorú viete nastaviť na svojej rúre, tak, aby sa sfarbila do zlatista. 

 

Dusená červená kapusta

V hrnci si zohrejete kačaciu masť, skaramelizujete cukor. Ďalej pridáte nasekanú červenú kapustu, podlejete horúcou vodou a dusíte na miernom ohni. Horúcu vodu priebežne dolievame, ale nikdy nie tak, aby sa varila, alebo aby sa šťava úplne stratila. Kapustu môžete dochutiť citrónovou šťavou a medom. Kyslosť alebo sladkosť môžeme doladiť podľa individuálnej chuti ešte pred koncom. Na konci vmiešame do kapusty maslo. Dusenie trvá rôzne dlho - záleží od veľkosti hrnca, množstva kapusty a teploty. Ideálne je, ak kapusta nestratí úplne štruktúru, ale pritom už nie je tvrdá. Opäť podľa chuti. 

 

Foie gras na červenom víne a jablkách s domácou lokšou

Na lyžici masla opražíme na väčšie kúsky nakrájané jablká, pridáme cukor, podlejeme bielym vínom. Víno necháme odpariť a jablká skaramelizovať. Červené víno s cukrom necháme vyvariť na hustejší sirup, odstavíme a metličkou vmiešame maslo. Na suchej panvici krátko (do zlatista) orestujeme na plátky (1 -1,2cm) nakrájané Foie gras. Predtým ich očistíme a necháme dobre schladiť, aby sa nám dobre krájali (môžete horúcim nožom). Pečienky položíme na skaramelizované jablká a dozdobíme vínovou omáčkou, posolíme na hrubo drvenou soľou, prípadne lupienkami (chutná je aj údená soľ).

Lokšu prihrejeme na zakrytej panvici, na ktorú sme predtým nakvapkali trocha vody. Lokšu pomastíme výpekom z pečienok a podávame spoločne.