Pečená kačica s červenou kapustou, foie gras s jablkami na červenom víne a jablkách s domácou lokšou
Recept pre 4 osoby
- 1 ks kačica
- 1 kg červená kapusta čerstvá
- 1 ks foie gras
- 9 ks domáca lokša (1ks predjedlo, 8ks ku kačke)
- 3 ks jablká (1ks predjedlo, 2ks do kačky)
- 1 dcl biele víno
- 1,5 dcl červené víno
- 4 plátky maslo (3ks kapusta, 1ks vínová omáčka)
- cukor
- soľ
- 2 ks citrón
Pečená kačica
Kačicu necháme rozmraziť, umyjeme, dobre nasolíme zo všetkých strán. Do vyčistenej kačice vložíme celé jablko. Pečieme v zatvorenej nádobe pri teplote okolo 150 stupňov, cca 3,5 - 4,5 hodín (záleží od veľkosti kačky). Kačku možno piecť aj dlhšie a pri teplote 130 stupňov. Keď je kačka už skoro hotová, odkryjeme ju a natrieme zmesou medu a vytopenej masti. Necháme ju zapiecť otvorenú pri maximálnej možnej teplote, ktorú viete nastaviť na svojej rúre, tak, aby sa sfarbila do zlatista.
Dusená červená kapusta
V hrnci si zohrejete kačaciu masť, skaramelizujete cukor. Ďalej pridáte nasekanú červenú kapustu, podlejete horúcou vodou a dusíte na miernom ohni. Horúcu vodu priebežne dolievame, ale nikdy nie tak, aby sa varila, alebo aby sa šťava úplne stratila. Kapustu môžete dochutiť citrónovou šťavou a medom. Kyslosť alebo sladkosť môžeme doladiť podľa individuálnej chuti ešte pred koncom. Na konci vmiešame do kapusty maslo. Dusenie trvá rôzne dlho - záleží od veľkosti hrnca, množstva kapusty a teploty. Ideálne je, ak kapusta nestratí úplne štruktúru, ale pritom už nie je tvrdá. Opäť podľa chuti.
Foie gras na červenom víne a jablkách s domácou lokšou
Na lyžici masla opražíme na väčšie kúsky nakrájané jablká, pridáme cukor, podlejeme bielym vínom. Víno necháme odpariť a jablká skaramelizovať. Červené víno s cukrom necháme vyvariť na hustejší sirup, odstavíme a metličkou vmiešame maslo. Na suchej panvici krátko (do zlatista) orestujeme na plátky (1 -1,2cm) nakrájané Foie gras. Predtým ich očistíme a necháme dobre schladiť, aby sa nám dobre krájali (môžete horúcim nožom). Pečienky položíme na skaramelizované jablká a dozdobíme vínovou omáčkou, posolíme na hrubo drvenou soľou, prípadne lupienkami (chutná je aj údená soľ).
Lokšu prihrejeme na zakrytej panvici, na ktorú sme predtým nakvapkali trocha vody. Lokšu pomastíme výpekom z pečienok a podávame spoločne.