Krémová tekvicová polievka

Krémová tekvicová polievka

Keď príroda začne prebúdzať svoje chladné dotyky a listy stromov sa zfarbia do tónov zlata, mnohí z nás začnú túžiť po niečom teplom. V tých chvíľach prichádza na rad náš rodinný poklad - Krémová Hokkaido polievka.

Hokkaido polievka nie je len vizuálny zážitok, ale aj chuťová explozia. Pri prvom súste sa pred vášmi zmyslami rozprestrie paleta chutí, ktorá kombinuje sladkosť tekvice s jemnými podtónmi cibule a zemiaku. Všetko to je dokonale vyvážené jemnou štipkou cesnaku a bohatstvom smotany, čo polievke dodáva krémovú textúru a zamatovú konzistenciu. 

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká Hokkaido tekvica (asi 1 kg)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zemiak (stredne veľký)
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 200 ml kyslá smotana
  • 2 PL (polievkové lyžice) oleja alebo masla
  • soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
  • Na ozdobu: semienka z tekvice, pažítka alebo bylinky podľa chuti

 

Postup:

  1. Tekvicu očistíme (pri Hokkaido tekvici nemusíte šúpať šupku), vyberieme semienka a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Zemiak a cibuľu ošúpeme a nakrájame. Cesnak jemne pokrájame alebo pretlačíme.
  3. Na panvici rozpálime olej alebo maslo. Pridáme cibuľu a cesnak a osmažíme, kým cibuľa nebude mäkká a sklovitá.
  4. Pridáme nakrájanú tekvicu a zemiak. Všetko spolu orestujeme 5-7 minút.
  5. Zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme k varu. Po uvarení necháme na miernom ohni dusiť, kým tekvica a zemiaky nebudú mäkké.
  6. Keď je všetko mäkké, stiahneme z ohňa a rozmixujeme polievku ponorným mixérom do hladka.
  7. Pridáme smotanu, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom podľa chuti. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať trochu vývaru alebo vody.
  8. Polievku necháme ešte chvíľu povariť na miernom ohni.
  9. Podávame ozdobené semienkami tekvice, bylinkami a lyžičkou kyslej smotany. 

 

Každé sústo tejto polievky je ako objavovanie nového sveta. Strieda sa tu tradícia a inovácia, jednoduchosť a komplexnosť, domáce teplo a kulinársky um. A keď k tomu pridáte ešte chrumkavé semienka tekvice, ktoré pridávajú drobný kontrast v konzistencii, a vôňu čerstvo nasekaných byliniek, máte pred sebou skutočné umienie v podobe lahodnej polievky.

Keď chcete svoje chuťové bunky naozaj potešiť a zahriať svoje srdce, pustite sa do prípravy tejto nádhernej Hokkaido polievky. Je to nielen jedlo, ale aj zážitok, ktorý sa delí so všetkými milovanými okolo vášho stola.