Recept na najlepšiu vianočnú kapustnicu, akú ste kedy jedli. Musíte ju vyskúšať!
![](https://instance12.admin.grandus.sk/files/photo/2020-12-11/e0e963/838264/1220x680__cropped.jpg?v=2020-12-11-2021-3A31-3A50)
Tento recept jednoducho musíte vyskúšať.
Ingrediencie
1,5 kg koleno údené (nájdete TU)
1 kg rebrá neúdené (nájdete TU)
1,5 kg kapusta kvasená (nájdete TU)
2 ks väčšie kúsky údenej domácej klobásy (nájdete TU)
2 ks list bobkový (nájdete TU)
5 ks guličiek korenie čierne celé (nájdete TU)
5 ks guličiek korenie čierne nové (nájdete TU)
1 hrsť huby sušené (nájdete TU)
2 ks veľké cibule (nájdete TU)
4 ks strúčik cesnaku (nájdete TU)
1 ks kyslá smotana (nájdete TU)
5 ks sušených sliviek (nájdete TU)
1 -2 pol. lyžice bravčovej masti (nájdete TU)
1 pol. lyžica červenej papriky (najlepšie maďarskej) (nájdete TU)
1 čaj. lyž. mletého čierneho korenia a celej rasce (nájdete TU)
soľ podľa chuti (skôr opatrnejšie kvôli údeným surovinám, ktoré v sebe majú dostatok soli) (nájdete TU)
Postup prípravy
1. Do tlakového hrnca dáme vodu a do nej údené koleno. Pridáme cibuľu, cesnak a bobkový list a dáme na 40 minút variť.
2. Počas varenia údeného kolena si v ďalšom hrnci pripravíme základ. Do rozpálenej masti vkladáme očistenú nadrobno nakrájanú cibuľku a nadrobno nakrájaný cesnak. Dávame pozor, aby sa základ robil skôr na jemnom ohni a za častejšieho miešania, aby nám cesnak nezhorkol. Ak máme do sklovita opraženú cibuľku, pridáme mletú červenú papriku, a do základu vložíme neúdené rebrá, ktoré jemne opečieme so základom, pridáme aj kyslú kapustu, a zľahka spolu podusíme.
3. Medzitým ako nám rozvoniava základ, odstavíme tlakový hrniec s bravčovým kolenom po 40 min. Vodou, v ktorej sme varili koleno, zalejeme náš kapustovo-rebrový základ, ktorý už vôňou a farbou vyčarí úsmev a radosť z pripravovanej kapustnice. Ak nám ostalo málo vývaru z kolena, samozrejme dolejeme studenú vodu podľa potreby. Koleno oberieme, kúsky mäsa z kolena budeme vkladať až do uvarenej kapustnice – ideálne rovno do misy alebo taniera pred konzumáciou.
4. Do hrnca, v ktorom nám rozvoniava kapustička, rebrá a skvelý údený vývar, pridáme domáce údené klobásky spolu so sušenými hríbmi, sušenými slivkami, celým čiernym a novým korením, soľou a rascou. Pre dokonalé dochutenie môžeme pridať štipku mletého čierneho korenia, ale taktiež podľa chuti nadrobno nastrúhaný cesnak.
5. Podávame s kyslou smotanou a kúskami údeného kolena. Príloha čerstvý chlieb.