Zemplínsky koláč s glazovanou šunkou, pečenou cviklou a chrenovým mascarpone
Jedným z veľkonočných receptov, pripravených priamo pre Vás v spolupráci so Šuhajíci pri panvici, je tento veľkonočný zemplínsky koláč s glazovanou šunkou, pečenou cviklou a chrenovým mascarpone.
Ako na to?
Počet porcií: 6
Doba prípravy: 120 minút
Všetky použité suroviny nájdete na našej stránke:
- šunka 1ks
- klinčeky cca 15ks
- med
- tymián
- dijonska horčica 2PL
- olivový olej
- cvikla 500g
- acceto balsamico
- mascarpone 250g
- čerstvý chren 100g
- polohrubá múka 350g
- mlieko 150ml
- droždie 1/2 kocky
- vajce 1ks
- cukor 3PL
- soľ 1ČL
Postup:
Začneme cestom na zemplínsky koláč. Z vlažného mlieka, droždia a cukru vymiešame kvások a necháme ho vzísť. Kvások pridáme k múke s celým vajíčkom, 60 ml oleja, soľou a vypracujeme cesto. Misku prekryjeme čistou utierkou a cesto necháme vykysnúť asi hodinu. Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti. Vytvarujeme ich na valčeky a zmotáme na jednoduchú vianočku. Preložíme do formy na sandwich, ktorú vyložíme papierom na pečenie. Pečieme pri 180° cca 30 min. do hnedej až tmavo hnedej farby.
Medzitým celú šunku z vrchu jemne narežeme do mriežky a do vzniknutých kociek pozapichujeme klinčeky. V mise zmiešame 3PL medu, 2PL horčice, 3PL oleja a 3PL vlažnej vody. Pridáme nasekaný tymián, štipku soli a miešame kým sa to celé nespojí. Šunku natrieme marinádou, vložíme do pekáča a jemne podlejeme vodou. Pečieme 45 minút na 160°. Šunku aj počas pečenia aspoň tri krát potrieme marinádou.
Očistenú cviklu narežeme na mesiačiky a vložíme do misy. Pridáme olivový olej, balsamico, trošku medu a nasekaný tymián. Dochutíme soľou a čiernym korením. Dobre to premiešame a preložíme do pekáča, pečieme pri 180° cca 20 minút. Chren očistíme a na jemno nastrúhame, pridáme mascarpone, trošku olivového oleja , soľ a čierne korenie. Zmiešame to spolu.
Zemplínsky koláč aj šunku pred podávaním rozkrájame na kúsky. Kúsok koláča položíme na tanier, naň uložíme kúsok glazovanej šunky, chrenové mascarpone a dozdobíme bylinkami.
Dobrú chuť!